Historie Croy bier

Historie Croy bierNeerlands adellijkste bier

Kasteel Croy heeft een rijke historie. Op Landgoed Croy wordt vanaf 1671 bier gebrouwen. Dat was niet ongebruikelijk in die tijd. Het woord ‘kastelein’ is zelfs afgeleid van ‘kasteel’. Kasteelheer Johan Philips van Leefdael startte in 1702 een brouwerij. In een groot deel van Brabant werd het Croy bier met groot genoegen gedronken, zelfs door onze Vlaamse zuiderburen.

Eigen bierbrouwerij

In 1803 haalde de adellijke bewoners Van der Brugghen brouwer Prinsen naar de kasteelbrouwerij. In 50 jaar bouwde Prinsen samen met zijn zoons de bierbrouwerij uit tot een begrip in de wijde omgeving van Kasteel Croy.Kasteel Croy 1924 - Croy Bierbrouwerij

Gradus Nikkelen

De meest markante brouwer was Gradus Nikkelen. In de 2e helft van de 19e eeuw had Kasteel Croy nog maar één bewoonster: Freule Constance van der Brugghen. Gradus Nikkelen bracht niet alleen de brouwerij tot grotere bloei maar hij steunde de freule ook bij het bestieren van het landgoed. Als eerbetoon aan Gradus Nikkelen is de kleine Croy bierbrouwerij van restaurant De Croyse Hoeve naar hem genoemd.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!